ISO 27001 is een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging die vertaald is in vele talen en overal ter wereld wordt geaccepteerd als algemene overkoepelende norm voor vele verschillende bedrijfstakken. De norm is bedoeld voor het systematisch beveiligen van vertrouwelijke informatie zodat de integriteit en beschikbaarheid van gegevens verzekerd is op basis van een betrouwbare bescherming tegen inbraak en hackers en andere vormen van dataverlies of corruptie.

Erkende norm

ISO/IEC 27001 is een internationale norm die eisen stelt aan het opzetten, implementeren, onderhouden en continu verbeteren van een Information Security Management System (ISMS). Deze norm is gericht op het waarborgen van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie binnen een organisatie door middel van een systematische risicobeoordeling en de toepassing van passende beheersmaatregelen. Deze norm is de basis voor het certificeren van organisaties om daarmee aan te tonen dat zij op gestructureerde en gecontroleerde wijze omgaan met informatiebeveiliging.
Een ISMS is een samenhangend stelsel van beleid, processen, procedures en middelen dat gericht is op het beheersen van informatiebeveiligingsrisico’s. De kernbegrippen vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid betekenen respectievelijk dat informatie alleen toegankelijk is voor bevoegden, niet ongewenst wordt gewijzigd en beschikbaar is wanneer nodig.
Om deze doelen te bereiken, vereist ISO 27001 een systematische risicobeoordeling, waarbij risico’s worden geïdentificeerd, geanalyseerd en geëvalueerd. Op basis hiervan worden beheersmaatregelen gekozen om risico’s te beperken. Deze maatregelen zijn deels vastgelegd in Annex A, een bijlage bij de norm met een overzicht van 114 mogelijke maatregelen verdeeld over 14 domeinen. De gekozen maatregelen worden vastgelegd in een toepassingsverklaring, waarin ook wordt verantwoord waarom bepaalde maatregelen wel of niet worden toegepast.
Het hele ISMS wordt ingericht binnen een duidelijke scope, die bepaalt welke processen, systemen en onderdelen van de organisatie onder het systeem vallen. De effectiviteit van het ISMS wordt bewaakt en verbeterd volgens de PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act), waarmee organisaties streven naar continue verbetering. De implementatie van ISO 27001 kan worden getoetst door een onafhankelijke partij, wat leidt tot certificering indien aan alle eisen is voldaan.

ISO 27001 standaard

ISO 27001 is de mondiaal erkende norm voor informatiebeveiliging. ISO 27001 is een door de ISO opgesteld document dat geeft richtlijnen geeft, eisen stelt die moeten worden opgevolgd en de norm is een standaard waarmee bedrijven worden vergeleken op het gebied van beveiliging van informatie. De norm wordt overal erkend en geaccepteerd als maatstaf en criterium voor certificatie, zowel nationaal als internationaal en is in vele talen vertaald en kan worden gebruikt in grensoverschrijdende handel.
Deze waardevolle norm voegt een sociale controle toe op het gebruik van informatie, is gericht op bewustwording van risico’s, het preventief zwakke punten verbeteren en de weerbaarheid tegen diefstal van gegevens te verhogen.
ISO 27001 gaat uit van een holistische benadering van informatiebeveiliging door het screenen van de drie domeinen: beleid, mens en techniek. De norm vraagt het opzetten invoeren en onderhouden van een ISMS, een Informatie Security Management Systeem waarmee risico’s op het gebied van gegevensbescherming  kunnen worden beheerd door aan de normvoorschriften en bepalingen te voldoen en relevante wet- en regelgeving op te volgen. Dit systeem is opgebouwd uit Best Practices die hun waarde voor de informatie beveiliging in vele bedrijven al hebben bewezen.
Informatie is alles wat kennis voor derden toevoegt of onzekerheid of onbepaaldheid over bepaalde zaken vermindert. Informatie kan bestaan uit beschreven analyses interpretaties, reviews of samenvattingen, rapporten en artikelen, maar ook afbeeldingen video’s en infographics kunnen bedrijfsgegevens bevatten die moeten worden beschermd.

 

Naleving

Naleving en beleid
ISO 27001 draait om volledige compliance, oftewel structurele naleving en juridische conformiteit. Via een onafhankelijke audit, die fungeert als controle en toetsing, toets je jouw beleid en uitvoering.
Een sterke informatiebeveiliging, inclusief databeveiliging en digitale bescherming, begint met een helder beleid – een duidelijke strategische aanpak en effectieve richtlijnen. Alleen dan garandeer je continuïteit, bedrijfszekerheid en daarmee operationele voortgang.